Projectoverzicht

Monitor Noord-Holland: meer Airbnb buiten Amsterdam

De Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte, waarvoor Ruis & Reuring onder de vlag van Bureau Stedelijke Planning samenwerkte met Universiteit Utrecht, heeft voor de provincie Noord-Holland de marktontwikkeling van alle 47 Noord-Hollandse gemeenten in kaart gebracht.

In kleinere (landelijke) gemeenten worden steeds meer kamers en woningen aangeboden via Airbnb en Vrbo. Dat blijkt uit onderzoek in de provincie Noord-Holland, dat goed is voor één derde van het totaal aantal accommodaties in Nederland. De daadwerkelijke verhuur kromp wel als gevolg van de coronacrisis en het strengere beleid, vooral in hotspot Amsterdam. In 2020 werden in Nederland 65.698 kamers en woningen verhuurd via bedrijven Airbnb en Vrbo, die net als Booking.com en TripAvisor eigen ruimtes aanbieden voor vakantieverhuur (voor het gemak Airbnb genoemd).

Groei sterker buiten de steden
Nu blijkt dat het aanbod zich niet alleen over de gehele provincie Noord-Holland verspreidt, maar ook dat het aantal accommodaties in de laatste jaren zelfs sneller groeit buiten de grote steden. De Noord-Hollandse hotspots bevinden zich voornamelijk in (historische) stadscentra, zoals die van Haarlem, Zaandam en Alkmaar. Andere groeiende hotspots zijn te vinden bij toeristische bestemmingen langs de Noordzeekust, zoals Zandvoort en Egmond aan Zee, en bij vakantieparken. Uiteraard blijft Amsterdam de belangrijkste hotspot voor Airbnb-verhuur.

Expertpool bundelt krachten
Het zijn enkele van de uitkomsten van de Monitor Airbnb die we maakten voor de provincie Noord-Holland. De provincie wilde graag meer inzicht in de ontwikkelingen van toeristische verhuur via de platforms, zodat gemeenten op basis van data hun beleid kunnen verbeteren. Bureau Stedelijke Planning en de Universiteit Utrecht voerden het onderzoek uit en keken daarbij naar de vakantieverhuur van 2020 met de nieuwe landelijke Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte. In deze Expertpool zijn de krachten van diverse experts gebundeld. Diverse andere monitors in andere delen van Nederland zijn in voorbereiding.

Coronacrisis dempt aantal overnachtingen
In verband met de coronacrisis vergelijkt het onderzoek ook de cijfers van 2019 voor een actueel beeld. Zowel het aantal accommodaties (afname van 30 procent) als het aantal gereserveerde nachten (afname van 55 procent) liep in 2020 terug. Naast de directe effecten van de coronacrisis kan dit ook een gevolg zijn van strenger beleid. Al sinds de zomer van 2017, toen een meldplicht werd ingevoerd, loopt het aantal accommodaties en overnachtingen in Amsterdam af.

Onderling grote verschillen
De afname in aangeboden locaties geldt niet voor de hele provincie. Onderling zijn er grote verschillen. In bijvoorbeeld het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland Noord nam het aantal accommodaties juist toe. Ook is de afname van het aantal gereserveerde nachten langs de Noordzeekust beduidend lager dan in de gemeenten rond Amsterdam, en is er een verschil te zien in het type accommodatie. Amsterdammers bieden vooral kamers aan, terwijl in Noord-Holland Noord een groot deel van de accommodaties zich vooral op of rond vakantieparken bevinden.